Az GEOTREK webshop sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Az oldal további böngészésével elfogadod ezt. A részleteket megnézheted az "Adatvédelmi nyilatkozat"-ban.
Termékek Menü

13+1 cipőápolási tanács, hogy jól járj...

Becsei Zoltán
 1. Újonnan vásárolt lábbeli nem igényel plusz kezelést az első kirándulás előtt, de  érdemes ellenőrizni a vízlepergető hatást pár csepp vízzel, hogy lássuk annak hatékonyságát.                                                                                                                                                              
 2. Használat után a cipőből ajánlatos a belső talpbélést kivenni és a cipőfűzőket kilazítva szellőztetni.  Erről ne feledkezzünk meg a több napos túrák alkalmával sem. Soha ne hagyd a cipőt fűtőtest mellett, az autó hátsó kalaptartóján, vagy a csomagtartóban száradni! A nedves bőr könnyen törékennyé válik, húzódások jelennek meg rajta, ami gyakran okoz helyrehozhatatlan szakadásokat a bőrön a gyűrődéseknél és a talpszéleknél.
 3. Ha sáros lett a lábbeli, távolítsd el a kosz nagy részét egy kefével, majd meleg vízzel, mielőtt teljesen száradni hagyod!                                                                                                                              

 4. Tisztítás után ne feledkezz meg újraimpregnálni az egész bőrfelületet.  Távolítsd el a cipőfűzőket a kezelés előtt, hogy az impregnáló- és ápolószerek bejuthassanak minden résbe és zugba.

   

 5. Az impregnáló hatás csak 24 óra elteltével alakul ki teljesen, valamint érdemes rögtön tisztítás után alkalmazni, amíg a bőr nyirkos egy kicsit.  Rendszeres impregnálással megkönnyítjük a szennyeződések eltávolítását a bőrfelületről és megakadályozzuk az ásványi sók beszívódását a bőrbe.  Az újraimpregnálás különösen fontos folyamat, mert, ahogy egy teljesen átázott cipő, úgy egy koszos sem tud „lélegezni”.

   

 6. Kezeld cipődet rendszeresen a megfelelő ápolószerekkel, hogy a bőr rugalmas maradjon: egy hajszárítóval felmelegítve biztosítsd a felkent krém bekerülését a bőr pórusaiba (min. 30 cm-re 3 mp-ig)! A folyamat leegyszerűsödik, ha bőrkondicionálót használsz (impregnálószer hozzáadott ápolószerrel).  A nem kezelt bőr kiszárad, és javíthatatlan repedések jelennek meg rajta.  Wax alapú szerek használata elsötétítheti a nubuk vagy a hasított bőr cipők felületét.  Finom drótkefe vagy gumikefe használatával visszaállítható a bolyhosság és a szín, az eredeti külső kissé fog csak változni. A waxolt bőrt könnyebb karbantartani, ellenállóbb a víz és kosz ellen.

   

 7. Olaj és zsír alapú szerek használata csak kivételes körülmények között ajánlott.  Habár az olajok és a zsírok puhává teszik a bőrt, elveszítheti a tartását, valamint a pórusok elzáródásával a bőr elveszti lélegző képességét.

   

 8. A bőrlábbeli tárolására a legjobb hely egy cipős zsák vagy cipős doboz egy hűvös, száraz, jól szellőző helyen.  Ajánlott sámfa használata. Soha ne rakjuk el a lábbelit nyirkosan vagy nedvesen, kerüljük a dohos szobákat és az autó csomagtartóját. A fából készült  sámfa  segít megtartani a cipő formáját.

   

 9. A bőr bélést és a talpbetétet is kezeld hidratáló szerrel időről időre!  A láb verejtéke, és annak sótartalma kiszárítja a cipő belsejét, keménnyé, sérülékennyé teszi.

   

 10. GORE-TEX® bélés nem igényel külön ápolást és karbantartást, de a külső bőrfelület helytelen kezelése hatástalanná teheti a membránt.

   

 11. A lábbelin lévő textilanyagokat is rendszeresen impregnálni kell,  hogy ellenállóbbak legyenek a nedvességgel és a szennyeződésekkel szemben.

   

  cipoapolasi-tanacsok

 12. Napi séták a nyirkos fűben vagy sáros csapásokon (pl.: kutyasétáltatáskor) különösen megviselhetik a cipőfelsőrészt.  Bizonyosodj meg róla, hogy a cipő használat után meg tud száradni egészen!  A valódi bőr lábbelik nagy mennyiségű folyadékot tudnak magukba szívni. Ha bőr nem tud megszáradni, a kellemetlen szagok mellett a cipő ápolószerek hatékonysága is csökkenhet. Ha a cipő rendszeresen nedves lesz, engedd mindig teljesen megszáradni, és használjon másik cipőt időközben.  Dezodoráló cipő spray használata megelőzheti a kellemetlen szagok kialakulását.  Rendszeres ápolással megelőzhetjük a lábbeli bőr részeinek elhasználódását. A folyamatos nyirkos közeg is csökkentheti a cipő élettartamát.

   

 13. Lábalatti veszély!  Sav- vagy petróleum alapú anyagok vagy trágya rongálhatja a lábbeli talp részét és a ragasztásokat, ami tönkreteheti a lábbelit.  Próbáld kerülni ezeket az anyagokat, és bizonyosodj meg róla, hogy alaposan megtisztítottad lábbelidet, ha mégis kontaktusba lépsz velük!

+1  A száraz bőrfelületek hajlamosak nyikorgó hangot adni, mikor egymásnak szorulnak.  Ez egy figyelmeztető jelzés lehet, miszerint ideje wax alapú ápoló krémmel kezelni a bőrt, különösen figyelve a redőkre, gyűrődésekre.

Mi a német  LOWA és brit  Granger’s cég ápolószereit használjuk lábbelijeink tisztítására, ápolására és impregnálására. Weboldalunkon a Cipőápoló szerek kategóriában találod őket.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is! Vajon ők így ápolják a lábbelijüket? Kattints a Megosztás gombra!
 
Tartalomhoz tartozó címkék: Tanácsok Blog